KADAR HARGA

Apa yang anda perlu faham tentang anggaran kos sebelum membuat keputusan jenis binaan yang anda ingin miliki berdasarkan bajet anda. Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan kadar harga boleh hubungi pihak kami untuk dapatkan sebut harga penuh.

Anggaran kos pembinaan

Pelbagai faktor mempengaruhi anggaran kos projek pembinaan. Penyediaan anggaran kos pembinaan untuk sebarang projek adalah proses yang sangat kompleks yang terdiri daripada banyak faktor yang berubah-ubah. Setiap pemboleh ubah harus dianggarkan dengan betul berdasarkan kajian, pengalaman masa lalu dan penyelidikan yang tepat untuk mengira jumlah kos projek pembinaan.

Sebelum anda membina rumah, anda perlu mengira jumlah wang yang akan dibelanjakan untuk projek tersebut. Proses anggaran kos pembinaan rumah secara amnya rumit kerana anda perlu mempertimbangkan banyak faktor untuk mendapatkan jumlah anggaran yang akan digunakan untuk projek tersebut. Berikut adalah beberapa faktor yang perlu anda pertimbangkan untuk membuat anggaran sedekat mungkin dengan kos sebenar:

1. Keadaan tapak

Bergantung pada keadaan tapak pembinaan, kos pembinaan dapat meningkat atau menurun. tanah cerun, tanah lembap, utiliti yang berkonflik dan  keadaan tanah yang buruk adalah beberapa keadaan yang mempengaruhi kos membina rumah.

Lokasi tapak ini juga akan mempengaruhi perbelanjaan keseluruhan. Sebagai contoh, jika anda membina rumah anda di kawasan bernilai tinggi, kemungkinan besar anda ingin membina harta tanah bernilai tinggi yang akan lebih mahal daripada membina harta tanah bernilai rendah di kawasan bernilai rata-rata atau rendah.

2. Bahan

Adakah bahan mentah yang diperlukan dalam proses pembinaan boleh didapati berdekatan dengan tapak pembinaan? Sekiranya mereka berada di lokasi yang mudah dijangkau, kos pembinaan akan rendah, tetapi jika ia tersedia di jarak yang lebih jauh dari tapak pembinaan, maka anda harus belanjakan lebih banyak wang.

3. Pilihan Arkitek

Arkitek tidak hanya merancang bangunan yang mempesona, mereka juga memastikan bahawa bangunan tersebut dibina mengikut rancangan yang ditentukan. Walaupun arkitek amatur akan berusaha untuk mengurangkan kos pembinaan, ini tidak berlaku dengan arkitek yang boleh dipercayai dan berpengalaman.

Para profesional yang berpengalaman akan mengikuti proses pembinaan dengan teliti dan memastikan semuanya dilakukan dengan sempurna. Jika anda mengupah profesional yang berwibawa, anda mungkin perlu mengeluarkan lebih banyak wang.

4. Kos Tenaga Kerja

Jumlah wang yang anda bayar kepada pekerja yang bekerja di tapak binaan berubah dari satu tempat ke tempat lain. Biasanya, kos buruh didapati lebih banyak di kawasan bandar berbanding dengan kawasan luar bandar. Ini kerana hakikat bahawa kos sara hidup jauh lebih tinggi di kawasan bandar.

5. Jadual Projek

Masa kontraktor dijangka menyelesaikan pekerjaan sangat mempengaruhi anggaran kos pembinaan rumah. Kelewatan jangka masa projek yang tidak dijangka meningkatkan kos pembinaan kerana kenaikan kos tidak langsung.

Ini adalah beberapa faktor yang mempengaruhi anggaran keseluruhan kos. Untuk memastikan rumah anda tahan lama, jangan sesekali berkompromi dengan kualiti bahan yang anda gunakan

Untuk menentukan harga kerja, anggaran kos pembinaan dikira. Ia merangkumi kos bahan, peralatan, upah pekerja dan saraan kontraktor.

KADAR HARGA MENGIKUT KUALITI & KELUASAN

Harga ini adalah anggaran sahaja.. Ia mungkin berbeza seperti penerangan di atas.

RM 80 -RM 100 /KP

KUALITI DAN KEMASAN KURANG MEWAH

RM 110 -RM 150 /KP

KUALITI DAN KEMASAN SEDERHANA MEWAH

Note : Semua Bahan ditentukan oleh kontraktor, pemilik hanya tentukan bentuk, corak & warna sahaja.

RM 160 -RM 200 /KP

KUALITI DAN KEMASAN MEWAH

RM 210 dan keatas /KP

KUALITI DAN KEMASAN SANGAT MEWAH

Note : Semua Bahan Pemilik tentukan berpandukan harga yang munasabah.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles