FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KOS PEMBAIKAN

Permulaan dan asas kerja pembinaan atau penamat adalah anggaran. Jumlah keseluruhan terdiri daripada banyak faktor (kadang-kadang tidak jelas). Artikel ini akan memberi anda idea mengenai perkara asas yang perlu diingat.

 

PELAN KERJA

Perancangan kerja yang kompeten – menjimatkan wang dan masa. Rancangan ini merangkumi perkara-perkara berikut: –

Arahan kerja: reka bentuk, perolehan, bekalan, dll.

Skop dan jenis pekerjaan;

Urutan kerja: dari merobohkan dinding “lama” hingga pemasangan rak dan kabinet;

Penyelarasan kerja: penyelarasan waktu pembinaan atau pembaikan dengan syarikat yang berlainan (jika proses tersebut dilakukan oleh lebih dari satu syarikat).

Sukar bagi orang yang tidak terlatih untuk membayangkan betapa sukarnya merancang. Oleh itu, lebih baik menyerahkan kepada pakar profesional. Mereka akan menyusun peta projek  yang jelas, dengan mengambil kira masa dan anggaran. Masa adalah wang. Jangan membazirkannya.

 

PROFESIONALISME MASTER

Pengalaman sama dengan kualiti. Kualiti itu mahal.

Tidak perlu berkira dengan profesionalisme pekerja yang menjalankan kerja pembinaan atau pembaikan. Lebih baik memperuntukkan sejumlah besar dan mendapatkan rumah yang selesa dan berkualiti tinggi tepat pada waktunya. Percayakan keselesaan anda kepada syarikat profesional. Kepakaran mereka bernilai kepada wang anda.

 

TANGGUNGJAWAB DAN JAMINAN

Jaminan dari kontraktor sering menaikkan harga beberapa kali. Tetapi pada masa yang sama, keyakinan terhadap kualiti kerja yang dilakukan juga meningkat. Sekiranya terdapat masalah atau kekurangan, syarikat akan, secara wajib, melakukan penambahbaikan tanpa sebarang kos. Anda tidak perlu membayar lebih dengan mengupah syarikat baru dan membayar sekali lagi untuk keseluruhan perkhidmatan dengan kos penuh.

 

SYARIKAT PEMBINAAN

Mengupah tukang persendirian dengan kos rendah yang besar. Tetapi adakah kualitinya murah? Pasukan ini sering tidak mempunyai sumber yang mencukupi untuk menyelesaikan keseluruhan skop kerja. Terdapat juga risiko bahawa anda secara peribadi akan bertanggungjawab terhadap pekerja, yang agak tidak menyenangkan. Memilih syarikat profesional bermakna anda tidak perlu berhadapan dengan masalah yang berkaitan secara langsung dengan proses pembinaan. Jangan memandang rendah keselesaan anda. Pilih Jurubina yang berpengalaman.

 

Baca juga -

Baca juga

Related Posts

CARA MEMILIH PELAN RUMAH IDAMAN

Ia memerlukan banyak masa dan usaha untuk memilih pelan rumah yang sesuai untuk gaya hidup dan keperluan keluarga anda, tetapi mengetahui apa yang harus dicari

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles